Over de tool

Op deze pagina vind je een beknopte toelichting over het gebruik van de MVOO-criteriatool, het bepalen van het ambitieniveau en het actualisatieproces om de criteria up-to-date te houden.

Met behulp van de MVOO-criteriatool verzamel je snel de meest recente criteria voor maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten (MVOO) voor je opdrachtdocumenten. Je kan zowel criteria m.b.t. selectie en uitsluiting, technische specificaties (eisen), gunningscriteria als uitvoeringsvoorwaarden selecteren. Daarbij kan je kiezen uit drie ambitieniveaus en zie je eveneens wat de relevante duurzaamheidsthema’s zijn waarop het criterium betrekking heeft. Vervolgens kan je je selectie downloaden. Deze teksten kan je na controle en eventuele aanpassingen en aanvullingen overnemen in je opdrachtdocumenten.


Het gebruik van de MVOO-criteriatool

De tool en de hierin opgenomen criteria zijn een hulpmiddel voor overheden die hun MVOO-beleid en ambities concreet willen maken. De tool maakt het werk gemakkelijker. De criteria in de tool zijn bedoeld als inspiratie. Het is belangrijk om op een doordachte manier om te gaan met deze criteria. Daarvoor zijn een goede voorafgaande analyse van de eigen situatie, noden en wensen en marktconsultatie cruciaal. Op die basis kan je criteria, en daarmee samenhangende bewijsmiddelen, selecteren en indien nodig verder op maat van de specifieke situatie vormgeven. Zo zorg je er o.a. voor dat de criteria voldoende verband houden met het voorwerp van de opdracht en in verhouding staan tot (de omvang van) de opdracht, dat kleinere (lokale) spelers niet onbedoeld uit de boot vallen, de kosten correct geraamd zijn.

In de onderstaande video wordt een toelichting gegeven over het gebruik van de Nederlandse tegenhanger van de MVOO-criteriatool: de MVI-criteriatool. De tools worden gezamenlijk ontwikkeld en beheerd en werken op dezelfde manier.


De video verwijst naar de PIANOo-website voor meer informatie over geschiktheidseisen, selectiecriteria … In Vlaanderen gebruiken we een andere terminologie, met name ‘Selectiebeperking’, ‘Selectiecriterium’, ‘Uitsluitingsgrond’, ‘Technische specificatie’, ‘Gunningscriterium’ en Uitvoeringsvoorwaarde’. Meer algemene informatie hierover kan je vinden in het Draaiboek overheidsopdrachten.


Ambitieniveaus

Je kan kiezen voor criteria op drie verschillende ambitieniveaus. Op grote lijnen zijn deze onderverdeeld naar:

  • Basis: Uitsluiten niet-duurzame producten, diensten en werken.

  • Significant: Aanmoedigen duurzame producten, diensten en werken om significante duurzaamheidswinst te maken.

  • Ambitieus: Stimuleren nieuwe oplossingen en innovatie om een zo laag mogelijke negatieve belasting of juist een positieve bijdrage te leveren.

Bij het bepalen van de ambitieniveaus werd daarnaast ook rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad (begrijpbaarheid en controleerbaarheid van het criterium) voor aanbesteders en aanbieders.

De aanbesteder maakt zelf de keuze m.b.t. het ambitieniveau. De aanbesteder kan hierbij ook een combinatie maken van verschillende ambitieniveaus. Bij elk criterium is met 1 (basis), 2 (significant) of 3 (ambitieus) groene blaadjes aangegeven wat het ambitieniveau is.

In de onderstaande video wordt een toelichting gegeven over de ambitieniveaus.


Thema’s

Bij ieder criterium wordt aangegeven op welk(e) thema(‘s) het criterium een gunstige invloed heeft. De thema’s zijn:

  • Energie en Klimaat (Energie)

  • Materialen en Grondstoffen (Materialen)

  • Bodem en Water (Bodem)

  • Ecologie en biodiversiteit (Ecologie)

  • Gezondheid, welzijn en leefomgeving (Gezondheid)

  • Sociale ketenaspecten (Sociaal)

  • Dierenwelzijn (Dierenwelzijn)

  • Circulaire economie (Circulair)

  • Biobased economie (Biobased)


Directe links

Als je een bepaald criterium wil delen met anderen, dan kan je gebruik maken van de knop ‘Directe Link’ onderaan elk criterium. Daarmee wordt op een nieuwe webpagina een aparte URL gegenereerd die je kan delen.


Actualisatie van de MVOO-criteriatool

De MVOO-criteriatool wordt periodiek geactualiseerd. De onderstaande video geeft een toelichting.


De actualisatie van de Nederlandse MVI-criteriatool en Vlaamse MVOO-criteriatool gebeurt parallel aan mekaar zodat wijzigingen maximaal in beide tools door kunnen stromen waar nodig, en de noodzakelijke regionale accenten gelegd kunnen worden waar nuttig.

Kleine euvels, zoals het herstellen van dode linken, gebeurt het hele jaar door. Via het contactformulier kan je dode linken, fout weergegeven teksten … melden.


Meer weten?

Op de website van Het Facilitair Bedrijf vind je meer informatie over het op een juiste manier toepassen van MVOO.